Bel mij terug Afspraak planner

Fietsen in de sneeuw

Fietsen in de sneeuw! Dat was alweer een tijd geleden. Afgelopen zondag lag er een mooi wit dek verse sneeuw over de Peel. Dat vroeg om een sneeuwrit op de Santos. Muts op het hoofd, warme handschoenen een extra laag onder de jas en erop uit. Wat heerste er een serene rust in de natuur deze ochtend. De sneeuw was vers en op veel paden was die ochtend nog niemand geweest, waardoor ik de eerste sporen in het maagdelijke witte oppervlak mocht zetten. 

» Schrijf u in voor de RideBike nieuwsbrief!

Snowbiking

De Santos Travelmaster 3+ waarmee ik fiets is de ideale fiets voor een tocht in de sneeuw. Afgemonteerd met de betrouwbare Rohloff naaf gecombineerd met Gates riemaandrijving werken de versnellingen gewoon zoals het hoort. Geen krakende ketting, geen overslaande ketting, omdat er sneeuw en ijs ophoopt tussen de tandwielen. Gewoon fietsen en genieten! Het mooiste is nog wel dat je bij thuiskomst ook geen omkijken hebt naar de fiets. Gewoon in de stalling zetten en zelf lekker naar binnen om op te warmen met een lekkere mok warme verse koffie. 
De grote wegen heb ik deze ochtend gemeden omdat daar natuurlijk veel pekel/zout gestrooid is. Zoals vele wel weten is dit vergif voor je fiets. Om te voorkomen dat dit teveel schade geeft aan de fiets heb ik voor het weekend toen de voorspellingen aangaven dat er sneeuw ging vallen voorzorgs maatregelen genomen. Elke spaaknippel is voorzien van een druppeltje olie. Het frame heb ik met een beschermlaag ingespoten en gepoetst. Alle boutjes zijn ook voorzien van een beschermlaag om roesten te voorkomen. De Gates riem heb ik ingespoten met een dun laagje Gates UT belt care (mag ook met siliconenspray).
Ten slotte heb ik de bandenspanning iets lager gezet omdat je met een lagere bandenspanning meer grip hebt in de sneeuw. Ik rij met Schwalbe Racing Ralph banden in de maat 63-622. Met deze band had ik erg veel grip in de sneeuw.
Als de sneeuw weer weg is zal ik de fiets opnieuw verwennen met een uitgebreide poetsbeurt. Opnieuw zal ik dan de gehele fiets weer behandelen met een beschermende laag. 
Heb jij ook doorgefiets in de winterse omstandigheden en wil jij je fiets na deze periode ook even lekker laten verwennen? 
Maak een afspraak met Ride Bike voor een uitgereide Welness behandeling voor jouw Santos (Idworx, Koga Signature, Pilot Cycles, of andere trekking/vakantie fiets). 
« terug naar nieuws overzicht