Bel mij terug Afspraak planner

Bosch accu onderhoud

Inmiddels is het weer november en staat de winter voor de deur. Gedurende de winterperiode is het raadzaam om wat extra aandacht aan de accu van uw Bosch E-Bike te besteden.

Ride Bike geeft u graag wat tips hierover. 

Ride Bike adviseert om de handige Bosch E-Bike accu guide te downloaden en deze door te nemen. U kunt deze guide hier  downloaden. 


» Schrijf u in voor de RideBike nieuwsbrief!

wintertips

Vanzelfsprekend kan uw Bosch E-Bike bij Ride Bike voor onderhoud terecht. Ride Bike is officieel gecertificeerd Bosch E-Bike dealer en heeft al enkele jaren veel ervaring met het Bosch E-Bike systeem. 

Zelf kunt u echter ook onderhoud plegen aan uw Bosch E-Bike. Door onderstaande tips op te volgen, kunt u langer plezier beleven aan uw Bosch E-Bike. 


5 tips voor juist onderhoud van eBikes:

1. Verwijder vóór het reinigen de accu en displays of dek ze in elk geval met een doek of folie af.

2. Gebruik fietsshampoo, borstels en een zachte spons en in geen geval een stoomapparaat of hogedrukreiniger.

3. Let er bij het invetten van de fietsketting op dat er geen smeermiddel op de schijfrem terechtkomt.

4. Maak de eBike regelmatig schoon en wacht niet totdat grof vuil zich heeft vastgezet.

5. Voer na het wassen een korte check van de werking uit: is de accu goed ingestoken? Werkt de aandrijving naar behoren? Reageert het systeem goed op het drukken op knoppen?

Verzorging van eBikes

Weg met het vuil. Dat is het credo na menig eBike-tour, met name in de herfst en de winter. Maar hoe verzorg je eigenlijk een eBike? Welke voorbereidingen moet je treffen? En waar moet je speciaal in de winter op letten? Bosch-adviseur Harald Sterzl van Bosch geeft antwoord.

1 Hoe kan ik het beste mijn eBike verzorgen?

Sterzl: Dat ligt eraan hoe vuil hij is. Water is in elk geval nooit verkeerd, zolang het niet uit een stoomapparaat komt. Met hoge druk de componenten van een eBike te lijf gaan, is uit den boze, want dan kan er water in de lageringen van de motor, de naven of de achterconstructie doordringen.

2 Welk reinigingsmiddel mag ik daarbij gebruiken?

Sterzl: Fietsshampoos en -onderhoudsmiddelen uit de vakhandel worden aanbevolen, omdat deze de kunststof en afdichtingen niet aantasten. Ook zeepsop of afwasmiddel kunnen worden gebruikt. Deze moeten echter niet te agressief zijn of te sterk ontvetten.

3 Hoe vaak moet een eBike worden gereinigd?

Sterzl: Het beste is na elke eBike-tour, zodat het vuil zich niet vastzet. Eigenlijk zo vaak als mogelijk en nodig is. Maar het is ook belangrijk om corrosie tegen te gaan, bijvoorbeeld na tochten langs de Noordzee of Oostzee.

4 En welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik de eBike ga wassen?

Sterzl: Neem in elk geval de accu eruit en verwijder zo mogelijk alle displays. Vast gemonteerde displays zoals onze Purion of afstandsbedieningstoetsen waarmee het systeem van de eBike wordt bediend, moeten met een doek of met folie worden afgedekt.

5 Wat moet je doen als er water in de accuhouder terechtkomt?

Sterzl: De houder is zo gemaakt, dat water kan weglopen en de contacten kunnen drogen. Hiervoor moeten de houder en het gebied rond de stekker schoon worden gehouden. De contacten zijn voorzien van een laag, die het oppervlak beschermt tegen corrosie en slijtage. Zo nodig kan af en toe batterijvet of technische vaseline worden gebruikt.

6 Moet ik de ketting van een eBike vaker invetten dan bij een fiets zonder elektrische aandrijving?

Sterzl: Dat hangt helemaal af van het gebruik. In principe niet meer en niet minder. Een ketting slijt vooral wanneer de fiets  op het terrein rijdt of wanneer te ruw wordt geschakeld.

7 Waar moet ik de ketting invetten – bij het voortandwiel of achter?

Sterzl: Geen van beide. Bij smeermiddelen moet erop worden gelet dat de remschijven niets meekrijgen of het tandwiel vastkleeft. Sproei dus bij voorkeur waar de ketting vrij loopt. Verwijder overtollig vet met een lap of een zachte doek.

8 Wat moet ik doen om mijn eBike winterklaar te maken, wanneer deze enkele weken of maanden niet gebruikt wordt?

Sterzl: De eBike moet schoon en licht ingevet zijn, ook de ketting en de vrije aluminium onderdelen zou ik op die manier met onderhoudsmiddelen behandelen. De accu en de display moeten worden verwijderd en droog en bij kamertemperatuur worden bewaard, bij voorkeur tussen nul en 20 graden. Het is belangrijk dat de accu daarbij nog een lading heeft van 30 tot 60 procent.

9 En als ik ook in de winter met de eBike erop uit wil?

Sterzl: Ontdoe de fiets na terugkomst van het zout van opgespat water of sneeuw en laat alles goed drogen. Maak je geen zorgen, eBikes kunnen wel tegen een stootje.

 

Over Harald Sterzl

Harald Sterzl heeft vijf jaar ervaring in de fietsvakhandel, werkte 12 jaar bij een internationale fietsfabrikant, als laatste

als hoofd afdeling Service en is inmiddels vier jaar technisch vertegenwoordiger van Bosch eBike Systems.


Catalogus: Download catalogus

« terug naar nieuws overzicht